Ukázalo se, že sladké nápoje narušují rovnováhu střevního mikrobiomu.
Nedávná studie ukázala, že pití sladkých nápojů může výrazně zvýšit riziko vzniku cukrovky. Tyto nápoje přispívají k nárůstu hmotnosti, inzulínové rezistenci a ovlivňují hladinu cholesterolu.
Informoval o tom server News Medical.
Přestože se výrobci snaží spotřebu sladkých nápojů snižovat, stále tvoří polovinu přidaného cukru, který dospělí v mnoha zemích zkonzumují.
Výzkum ukázal, že pití těchto nápojů snižuje množství prospěšných bakterií ve střevech a zároveň zvyšuje množství škodlivých bakterií poháněných cukrem. To vede ke špatnému metabolickému zdraví a zvýšenému riziku vzniku cukrovky. Změny ve složení střevních bakterií mohou mít významný vliv na zdraví, zejména prostřednictvím 179 krevních metabolitů, které úzce souvisejí s konzumací sladkých nápojů.
Studie vedená epidemiologem Yanbo Zhangem z Albert Einstein College of Medicine zjistila, že vysoké hladiny škodlivých a nízké hladiny prospěšných metabolitů v krvi mohou být spojeny se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky. Studie má však některá omezení, například krátké období studie a neúplné údaje o metabolitech. Výsledky zároveň podporují předchozí zjištění o negativním vlivu sladkých nápojů na střevní mikrobiom.
Sladké nápoje snižují množství prospěšných bakterií ve střevech a podporují růst bakterií živících se cukrem, což může zvyšovat riziko cukrovky. Pokud však byla zohledněna tělesná hmotnost účastníků, souvislost mezi konzumací těchto nápojů a rozvojem onemocnění se zmírnila, což ukazuje na důležitost zohlednění obezity jako rizikového faktoru.
Připomeňme, že vědci pojmenovali výrobek, který může snížit riziko předčasného úmrtí.
- Drtivá rána pro zdraví: s čím nepít kávu
- 15 věcí, které vás v noci budí: co s tím dělat
- Vapování není tak bezpečné, jak jste si mysleli: nové objevy vědců